Cultuurmanagement

Zo doen we dat hier!

Leidt een sterke bedrijfscultuur daadwerkelijk tot betere resultaten? Wat maakt een bedrijfscultuur nu eigenlijk sterk? En hoe verander ik mijn bedrijfscultuur? Allemaal vragen die een rol spelen bij het onderwerp cultuurmanagement. Dit is een lastig, maar toch erg belangrijk onderwerp. Lastig, omdat een bedrijfscultuur een tamelijk abstract begrip is. Desondanks heel belangrijk, omdat de juiste bedrijfscultuur van grote invloed kan zijn op het succes van uw organisatie. Een onderwerp dat een sterke link heeft met cultuurmanagement, is verandermanagement. Immers, de bedrijfscultuur bepaalt voor een groot deel hoe medewerkers binnen een bedrijf staan ten opzichte van veranderingen. Ook zal een eventuele verandering van de bedrijfscultuur nauwkeurig moeten worden gemanaged. Beide onderwerpen zullen hieronder verder worden uitgelegd en besproken.

Wat is een bedrijfscultuur nu precies?

Ui-diagram (Hofstede, 1991)

Ui-diagram (Hofstede, 1991)

Zoals gezegd is het begrip bedrijfscultuur een abstract begrip. Er zijn dan ook veel verschillende definities over het begrip in de omloop, maar de managementgoeroes zijn het er doorgaans over eens dat bedrijfscultuur te maken heeft met de normen en waarden die de leden van de organisaties onderling delen. Deze normen en waarden vormen de kern van de cultuur en komen bijvoorbeeld tot uitdrukking in bepaalde rituelen die worden uitgevoerd (bedrijfsborrel aan het einde van de maand) of mensen die door leden van de organisatie als held worden gezien (Coco Chanel bij een modebedrijf). Een van de bekendste analisten van bedrijfscultuur, Geert Hofstede, heeft het zogenaamde ui-model ontwikkeld (zie afbeelding). Hierin komen de kenmerken waaraan  cultuur herkend kan worden duidelijk naar voren. De bedrijfscultuur bepaalt of de medewerkers van de organisatie zich wel of niet identificeren met het bedrijf en geeft hen het gevoel dat ze erbij horen.

Hoe verander ik de cultuur en mijn organisatie?

Cultuurverandering is doorgaans een werk van lange adem, omdat normen en waarden niet zomaar veranderen. Het is daarom van groot belang om het traject te managen en te controleren of de beoogde verandering wel daadwerkelijk tot stand komt. Een cruciaal punt dat binnen cultuurverandering en daarmee organisatieverandering een grote rol speelt, is het creëren van draagvlak. Alle neuzen moeten eigenlijk dezelfde kant op wijzen. Als u onvoldoende steun vanuit uw organisatie krijgt, zal de verandering waarschijnlijk niet of heel moeilijk tot stand komen. Hierbij is inzicht in de geschiedenis van de organisatie en de geschiedenis met betrekking tot eerdere veranderingen een enorm pluspunt.

Een bedrijfscultuur bevat de normen en waarden die de leden van een organisatie onderling delen!

Onze aanpak

Onze adviseurs kunnen u helpen om inzicht te krijgen in uw bedrijfscultuur en deze te versterken. Immers, bedrijfscultuur en cultuurmanagement zijn begrippen die u niet zomaar even binnen uw organisatie kunt aanwijzen, omdat ze niet concreet en tastbaar zijn. Dat maakt cultuurmanagement een lastige, maar tevens een uitdagende discipline. In onze beleving is er geen standaardaanpak die toegepast kan worden om een bedrijfscultuur te verbeteren, omdat iedere organisatie en iedere bedrijfscultuur anders is. Wel beheersen onze adviseurs diverse methoden om inzicht te verschaffen in de bestaande organisatiecultuur. Dit is een goede manier om te starten, omdat een dergelijke analyse laagdrempelig en relatief eenvoudig uit te voeren is. Vaak geeft dit verrassende inzichten in de bestaande bedrijfscultuur binnen uw organisatie. Dit is een voorwaarde voor het versterken van de bedrijfscultuur en brengt balans in uw organisatie.

Heeft u nog onbeantwoorde vragen met betrekking tot cultuurmanagement & verandermanagement  of aanverwante onderwerpen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We beantwoorden al uw vragen graag of komen vrijblijvend bij u langs om u beter te informeren over de expertise van uw interesse.

Welkom bij Van de Pol Consult, uw Partner in Ondernemen!